Ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας Ρόδου, είναι ίδρυμα το οποίο συστάθηκε το έτος 1956 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Σκοπός του είναι οι κοινωνικές παροχές προς τους κατοίκους του Δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. χαρακτηρίζεται ως Διεύθυνση με πέντε τμήματα και λειτουργεί τα παρακάτω προγράμματα :

1)Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών

Στελεχωμένο με δύο (2) Κοινωνικούς Λειτουργούς οι οποίες έχουν την ευθύνη εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικών παροχών σε κατοίκους του Δήμου μας.

Δέχεται αιτήσεις για  έκτακτα  οικονομικά  βοηθήματα  και συσσίτιο οικονομικά αδύναμων και ασθενών συμπολιτών  μας. 

Πραγματοποιεί κοινωνικές έρευνες σε περιπτώσεις καταγγελιών κατόπιν εντολής  της Εισαγγελίας  Πρωτοδικών Ρόδου.

Εγκρίνει απαλλαγές από τις συνεδρίες του Κέντρου Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς  και   απαλλαγές  από τροφεία των δυο παιδικών σταθμών του Ιδρύματος και συγκεκριμένα του Παιδικού Σταθμού  ¨Μ. Καβαρινού¨ και του Κοινοτικού Προσχολικού Κέντρου Αγίων Αποστόλων.

Υλοποιείται η  πράξη  ¨ Δομή  παροχής Συσσιτίου και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ρόδου ¨ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος      «  ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014 – 2020»  το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με δύο υποέργα και συγκεκριμένα :

 

  1. « Την Δομή Παροχής Συσσιτίου»  που λειτουργεί στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου ,στελεχωμένο με κοινωνική λειτουργό, μάγειρα, βοηθό μάγειρα και καθαρίστρια. Εξυπηρετώντας καθημερινά 180 οικονομικά αδύναμα άτομα (360 μερίδες καθημερινά ) .Η Δομή δέχεται δωρεές τροφίμων από ιδιώτες ,επιχειρήσεις , σχολεία και συλλόγους .

 

  1. ¨Την Δομή Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Ρόδου¨ η οποία λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες  από τις 8.00 έως τις 16.00  στην οδό Βεργίνας στο Ροδίνι ,στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου Ροδινιού ,εξυπηρετώντας ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας  .

Είναι στελεχωμένο με Φαρμακοποιό και Κοινωνική Λειτουργό , δέχεται  δωρεές Φαρμάκων από ιδιώτες ,φαρμακεία ,συλλόγους κ.α. και πραγματοποιεί παροχές φαρμάκων σε συμπολίτες μας καθώς και σε άλλα Ιδρύματα .

2)Τμήμα Υγειονομικών Υπηρεσιών

 

Έχει την ευθύνη λειτουργίας των  έξι Δημοτικών  Ιατρείων και συγκεκριμένα : του Αγίου  Ιωάννη , της Παλιάς Πόλης , του Ροδινιού , της Ανάληψης ,  των  Κρητικών   και των  Αγίων Αποστόλων.

Είναι στελεχωμένα με δύο ιατρούς και δύο νοσηλεύτριες και παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους του Δήμου μας .

3)  Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

 

Έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δύο παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα : του Παιδικού Σταθμού ¨Μ. Καβαρινού¨ και του Κοινοτικού Προσχολικού Κέντρου Αγίων Αποστόλων

Το τμήμα επιμελείται στο να παρέχεται  ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα  επιστημονικά δεδομένα , έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα σωματικά , νοητικά ,συναισθηματικά και κοινωνικά συμβάλλοντας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.

Φιλοξενεί νήπια από 2,5 χρονών μέχρι την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο.

5) Τμήμα Κέντρου Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Παιδιών , Εφήβων και των οικογενειών τους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Στελεχωμένο με επιστημονική ομάδα η οποία απαρτίζεται από  Παιδοψυχολόγο,  Κοινωνικό Λειτουργό ,  Λογοθεραπευτή και Ειδική Παιδαγωγό, παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 16 ετών .

 

Ασχολείται με :

Ψυχικές διαταραχές,

 Προβλήματα στην εξέλιξη των νοητικών λειτουργιών,

Ειδικές διαταραχές ανάπτυξης,

Διαταραχές λόγου,

 Μαθησιακές και συναισθηματικές δυσκολίες,

 Συμβουλευτική γονέων.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου αφορούν:

  • Την έγκαιρη διάγνωση
  • Την αντιμετώπιση και θεραπεία τακτικών αλλά και επειγουσών καταστάσεων (διαχείριση κρίσεων)
  • Διεπιστημονικές συνεργασίες για τα περιστατικά με στόχο την αλληλοενημέρωση και χάραξη θεραπευτικών στόχων
  • Συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες μέσα στα πλαίσια της πρόληψης και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για θέματα γύρω από την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

 

Τέλος  το ίδρυμα μετέχει με τον Δήμο Ρόδου  ως εταίροι στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου και καταβάλλουν ετήσια εισφορά για τη λειτουργία των προγραμμάτων της.